YK 2974 - Parasoll

Konstnär: Pauliina Pietilä

Objekttyp

Titel

YK 2974 - Parasoll

Beskrivning

"Parasoll" Olja på duk. Målning föreställande interiör med köksredskap i blickfånget. Kolorit i huvudsakligen gröna och röd-lila nyanser med starkt accentuerade reflektionspunkter. Mycket detaljrikt och realistiskt gestaltat. (2018)

Under sina nattliga promenader runt om i Malmö letar Pauliina Pietilä efter frön till det som ska komma att bli hennes verk. Med hjälp av kamera och stativ tar hon fotografier som nästan är lika fascinerande som hennes målningar. Den konstnärliga processen börjar på en gata i mörkret.
Pietilä börjar med att hitta en plats som intresserar henne. Ofta är det små butiker eller andra verksamheter vars fönster hon tittar in genom. En frisersalong, en blomsterhandel, en mäklarfirma. Genom att använda olika effekter, som att experimentera med vitbalansen, skapar Pietilä fascinerande fotografier med starka färgnyanser. Tillsammans med de reflektioner som uppstår när Pietilä fotograferar genom fönsterrutorna har de starka färgerna blivit hennes kännetecken. Hon fortsätter att manipulera bilden efteråt i datorn men överraskande lite. Målningen som hon gör med fotografiet som grund är oftast ganska lik förlagan.

”Parasoll” ingick i grupputställningen ”Mellan dig och mig” som visades på Ystads konstmuseum våren 2019. Till utställningen gjorde curatorn Isac Nordgren Jonasson en blogg som fungerade som en digital katalog, där han gjorde intervjuer med de deltagande konstnärerna. Pietilä berättar att hon med hjälp av kameran försöker skapa den idealbild som finns i hennes huvud. ”Jag ser ofta världen som en målning.”

Tillkomsttid start

cirka 2018

Tillkomsttid slut

cirka 2018

Sakord

Oljemålning

Antal

1

Klassifikation 1

Konst

Klassifikation 2

Bildkonst

Material 1

Olja

Material 2

Duk

Teknik 1

Olja

Längd (mm)

120 cm

Höjd (mm)

160 cm

Verkets titel

Parasoll

Signering / märkning

Ej signerad. Märkt på dukens baksida

Motivkategori

Interiör

Motiv

Interiör

Montering / ram

Saknar ram

Färg 1

Röd

Färg 2

Grön

Tillverkning - Land

Sverige

Tillverkning - Län

Skåne

Tillverkning - Kommun

Malmö

Tillverkning - Ort

Malmö

Skola

Malmö konsthögskola