YK 2765 - Spaced Light Ground

Titel

YK 2765 - Spaced Light Ground

Beskrivning

”Spaced Light Ground” är ett projekt som Mårten Nilsson påbörjade 2013. Verken är tillverkade av virkade och knypplade dukar som konstnären hittat på loppmarknader. Han klipper ut bitar ur dukarna för att sedan färga dem i antingen magenta- eller ockrafärg, sedan formar han dem i organiskt växtliknande former som sys in i vit bakgrund.

Mårten Nilsson utbildade sig på Grafikskolan Forum i Malmö åren 1987-1992. I sina grafiska verk fann han inspiration och intresse i repetition och mönster men efter hand förändrades hans motiv och gick från kontrollerade mönster till organiska former.

Natur och växtlighet är ord som bra beskriver de två stora installationerna som bredde ut sig i rummen på Ystads konstmuseum under utställningen 2014. Förutom det inramade verk som nu finns i museets samling så visades stora installationer vilka var speciellt anpassade för utställningsrummet. Den ena installationen ingick även den i serien ”Spaced Light Ground”, och var precis som de mindre inramade verken gjorda av virkade och knypplade dukar, men här bands de samman och bildade en stor organisk installation som kröp från taket ner i rummet. Den andra installationen med titeln “Thorns” utgjordes av papper format till mängder av taggiga törnliknande delar som gav uttryck av att växa upp ur golvet i ett försök att ta över rummet.

Accessionsnummer

YK2765

Tillkomsttid start

cirka 2004

Tillkomsttid slut

cirka 2004

Klassifikation 1

Textilt arbete

Bildtext

Konstnär: Mårten Nilsson

Bredd (mm)

530

Höjd (mm)

430

Signering / märkning

Mårten Nilsson

Montering / ram

Vitlaserad träram