YK 979 - Uppmarsch i Jennygatan

Konstnär: Britt Lundbohm Reuterswärd

Titel

YK 979 - Uppmarsch i Jennygatan

Beskrivning

Uppmarsch i Jennygatan, 1982
Olja på duk
Gåva av konstnären i samband med utställning 1982


Britt Lundbohm-Reutersvärds målning i olja skildrar arbetarrörelsens demonstrationståg på 1:a maj, närmare bestämt på Jennygatan i centrala Ystad. De vajande röda fanorna utgör en stark kontrast till den gråskala som dominerar målningen. De avbildade människorna i demonstrationståget är skisserat framställda, en del som siluetter. På en höjd banderoll syns budskapet ”Fred och arbete”.

Britt Lundbohm-Reutersvärd var målare och tecknare och en av pionjärerna inom den svenska spontanismen. Med ett nonfigurativt måleri som använde sig av slumpen jobbade Lundbohm-Reutersvärd bland annat med asfalt som ströks i virvlar och droppades över pannåer. Men konstnärskapet präglades också av ett stort politiskt och socialt engagemang, vilket uttrycktes i figurativa målningar såsom denna.

Britt Lundbohm-Reutersvärd föddes i Stockholm 1917. Hon utbildade sig teckning vid Académie de la Grande Chaumière i Paris samt gick kurser i måleriets teknik och material för konstnären och konservatorn Akke Kumlien i Stockholm. Lundbohm-Reutersvärd genomförde också egna studieresor i Frankrike och Italien.

Text: Julia Björnberg

Accessionsnummer

YK979

Sakord

Oljemålning

Antal

1

Klassifikation 1

Konst

Klassifikation 2

Målningar

Material 1

Oljefärg

Material 2

Duk

Teknik 1

Målat

Bredd (mm)

650

Höjd (mm)

540

Verkets titel

Uppmarsch i Jennygatan

Signering / märkning

Britt Lundbohm Reutersvärd

Motivkategori

Scen

Montering / ram

Guldfärgad ram.