YK 2754 - Strandparti vid Kivik

Konstnär: Karl Aspelin

Titel

YK 2754 - Strandparti vid Kivik

Beskrivning

Karl Aspelin (1857-1932)

Strandparti vid Kivik, ca 1900

olja på duk

Gåva från konstnären Gert Aspelin i samband med utställningen ”Aspelin & Aspelin” som ägde rum 2013. Utställningen visade Karl Aspelins och sonsonens Gert Aspelins verk och var kuraterad av Gert Aspelin på initiativ av Yrr Jonasdottir chef på Ystads konstmuseum. Titeln Strandparti vid Kivik tillkom av Gert Aspelin i samband med utställningen och är inte konstnärens egen benämning av verket

Målningen visar en disig strandbild i ljusa färgtoner. Ljusblå himmel ligger bakom en träddunge där ett hus skymtar mellan träden och framför ligger bevuxna sanddynor.

Karl Aspelin har kallats för Österlens förste konstnär. Han var mestadels uppväxt i Brösarp på Österlen och på 1890-talet efter sin utbildning på Konstakademin i Stockholm och sedan i Paris och Köpenhamn valde han att bosätta sig för gott i Kivik även om att Österlen var under den tiden i periferin för en konstnär. Han målade gärna människor och såg sig främst som genremålare men efter att han blev verksam konstnär på den skånska landsbygden inspirerades han, liksom många av hans efterträdare, av det österlenska landskapet som fick allt mer vara ett motiv med egen rätt. Sonsonen och konstnären Gert Aspelin skriver i Aspelin & Aspelin utställningskatalogen ”Farfars kärlek till Kiviknaturen har förts vidare i familjen genom flera generationer. Helt oreflekterat övertog jag den redan som barn. Kivik var något alldeles speciellt…”

Text: Yrr Jonasdottir

Accessionsnummer

YK2754

Tillkomsttid start

Ca 1900

Sakord

Oljemålning

Antal

1

Klassifikation 1

Konst

Klassifikation 2

Målningar

Material 1

Oljefärg

Material 2

Duk

Teknik 1

Målat

Bredd (mm)

680

Höjd (mm)

590

Verkets titel

Strandparti vid Kivik

Titeln tillkom i samband med utställningen "Aspelin& Aspelin, av Gert Aspelin. Ej konstnärens egen benämning.

Motivkategori

Landskap

Montering / ram

Träram.

Tillverkningstid start

Omkring 1900