Allmogens juveler

Inledning

Dräktsilvret som visas i utställningen tillhör YF - Ystads Kulturhistoriska Förening och Charlotte Berlins museum. De äldsta numren införskaffades redan på 1870-talet av museimannen och rektorn Nils-Gustaf Bruzelius.

Ystads guldsmeder har ända fram till 1860-talet tillverkat och levererat många av dessa silversmycken till Ystad med omnejd. Deras alster har också genom marknader spritts vida omkring i Skåne. Guldsmederna höll länge fast vid de medeltida formerna och symbolerna. Stilhistoriskt gick man från dessa, via renässansens formspråk, till barockens svulstighet, där allt blev större med fler hängen och utökad dekor. Till dessa stora smycken användes tunn silverplåt och stenar av glas, för att de skulle se dyrbarare ut än vad de egentligen var. Även om materialet blev dyrare så ställdes det stora krav på hantverket. 

Under senare hälften av 1800-talet slutade många att använda folkdräkt, och smyckena omarbetades till halsband och broscher för att passa till damernas nya mode.

Under åren har museerna köpt in en hel del dräktsilver för att komplettera de fina samlingarna. Många gåvor har också kommit in från omtänksamma privatpersoner.

Klostret gläds åt att nu digitalt få möjligheten att visa "Allmogens juveler"!

Upphovsman

Kristina Bäckwall